דיספגיה משמעה קושי בבליעה, החל ממזונות מסוימים או נוזלים, ועד לחוסר יכולת לבלוע בכלל.
סימנים וסימפטומים של דיספגיה:
- שיעול או חנק בעת אכילה או שתייה
- חזרת מזון (רגורגיטציה) לעיתים עד לאף
- תחושה כי האוכל תקוע בגרון או בחזה
- הפרשת רוק מתמשכת
- קושי בלעיסת המזון כראוי
- דיספגיה ממושכת עלולה להוביל לסיבוכים כגון ירידה במשקל ודלקות ריאה
הגורמים לדיספגיה:
מאחר והבליעה היא תהליך מורכב, יש הרבה סיבות להתפתחות dysphagia .ישנם 2 סוגים עיקריים של דיספגיה, בהתאם למיקום האנטומי של הבעיה בבליעה: דיספאגיה אורופרינגאלית – מהפה ועד לגרון, ודיספאגיה של הוושט (הצינור שנושא מזון אל הבטן).
דיספגיה נגרמת בדרך כלל על ידי מצב בריאותי אחר, כגון:
- מחלות של מערכת העצבים יפגעו בהפעלה ובבקרה על תהליך הבליעה, ביניהן אירוע מוחי (שבץ מוחין, stroke), פגיעת ראש, טרשת נפוצה, Myasthenia gravis (מחלה הגורמת לחולשת שרירים ניכרת) דמנציה וגידול במוח
- סרטן – לאורך מסלול הבליעה מהפה, לוע, גרון ועד לוושט
- רפלוקס (חזרה) של מיצי קיבה אל הוושט ועד לגרון
- הפרעה התפתחותית, שיתוק מוחין, הפרעות בהבנה ותקשורת עם הסביבה
- שפה שסועה וחיך – פגם מולד הגורם לפיצול של השפה ו/או החך
- היצרות בוושט, עקב מחלת achlasia, דלקת בוושט או תגובה לאחר טיפול בהקרנה
- אגירת מזון בכיס שנוצר מוושט עליון (דיברטיקולה על שם זנקר)
כיצד נעשה איבחון של דיספגיה?
לאיבחון של דיספגיה קיימות שתי בדיקות עיקריות, בדיקת מנגנון הבליעה תחת צפייה בסיב אופטי גמיש – FEES, ובדיקת וידאופלואורוסקופיה (Videofluoroscopy). בדיקת ה-FEES נעשית במרפאה ומדגימה את תהליכי הבליעה בפה ובלוע ועד לכניסת המזון לוושט, בדיקת וידאופלואורוסקופיה הינה בדיקת שיקוף ברנטגן והיא מספקת מידע נוסף בנוגע למעבר המזון בוושט.
בדיקת FEES – ראה הסבר מפורט
הבדיקה מבוצעת על ידי צוות המורכב מרופאת אא”ג מומחית לקול ובליעה וקלינאית תקשורת מומחית בבליעה. כך מתקבל יתרונה הגדול של בדיקת ה-FEES – במהלך הבדיקה נעשה איבחון של בעיית הבליעה ומותווית גם תוכנית טיפולית.
בדיקת וידאופלואורוסקופיה
הבדיקה מתבצעת ברנטגן, ותחת שיקוף מקבל המטופל לאכול מזונות בעלי מרקם שונה (נוזל מחית ומוצק) כשהם טבולים בחומר ניגוד שמודגש בשיקוף הרנטגן. היתרון בבדיקה זו הוא יכולתה להדגים את כל מסלול הבליעה. חסרונה בכך שנעשית בשיקוף עם חשיפה לקרני רנטגן.
הטיפול לדיספגיה
הטיפול תלוי בסיבה ובסוג הדיספגיה, ומותאם למטופל בהתאם לממצאים בבדיקות הבליעה טיפול על ידי קלינאית תקשורת – למידת טכניקות בליעה מותאמות לבעיית הבליעה של המטופל:
- התאמת מרקמי המזון כדי שהאכילה תהיה בטוחה ולא תסכן את המטופל
- העשרה קלורית של המזון בהתאם למצבו התזונתי של המטופל
- צורות אחרות של האכלה – כגון צינור האכלה דרך האף (זונדה) או הבטן (PEG)
- הרחבה להיצרויות בוושט
סיבוכים של דיספגיה
כאשר המזון מקדים קנה לוושט, במקום להיכנס אל מערכת הבליעה דרך הוושט הוא נכנס לקנה הנשימה ומשם לריאות. שאיפת מזון אל הריאות נקראת אספירציה, ועלולה לגרום לדלקת ריאות.
סימני אזהרה לדלקת ריאות כוללים:
- קול “רטוב”, גרגור בעת אכילה או שתייה
- שיעול בזמן או לאחר אכילה ושתיה
- קושי בנשימה
סיבוך נוסף נובע מהימנעות מאכילה עקב קשיי הבליעה וחשש מהשתנקות באכילה, מה שעלול להוביל לתת-תזונה והתייבשות.
הימנעות מאכילה בציבור גורמת לפגיעה חברתית וירידה באיכות החיים.