הבדיקה מבוצעת על ידי צוות המורכב מרופאת אא”ג מומחית לקול ובליעה וקלינאית תקשורת מומחית בבליעה. כך מתקבל יתרונה הגדול של בדיקת ה-FEES – במהלך הבדיקה נעשה איבחון של בעיית הבליעה ומותווית גם תוכנית טיפולית.
הראיון הרפואי יסקור את מחלות הרקע, תרופות קבועות וגורמי הסיכון (עישון, אלכוהול) ויתמקד באופי הקושי בבליעה – משך הבעיה, האם רציף או לסירוגין, באלו מרקמי מזון מתבטא הקושי בבליעה, האם מלווה בכאב בבליעה, האם ישנה חזרה של המזון וכן האם ישנן השתנקויות באכילה ושיעולים. כמו-כן האם ישנה ירידה במשקל, האם היו דלקות ראה והאם ישנה השפעה חברתית לבעיה.
הבדיקה כוללת בדיקת תפקודי שרירי הבליעה בפה ובלוע (בדיקה אורומוטורית), הסתכלות עם סיב אופטי גמיש (FOL) דרך האף ועד לגרון ובדיקת FEES.
בבדיקת FEES המטופל מקבל לאכול מספר מזונות עם צבע מאכל בעלי סמיכות שונה – מחית מוצק ונוזל, תחת צפייה עם סיב אופטי גמיש שהוכנס דרך האף. באופן זה רואים בפעולה את תנועת המזון – האם רפלקס הבליעה מופעל כבר בלוע או שמופעל מאוחר יותר? האם ישנה בעיה בתחושה בגרון? האם ישנה בעיה תפקודית בשרירי הבליעה ? האם האוכל נתקע בגרון? חשוב ביותר – האם בעיית הבליעה גורמת לכניסת המזון אל קנה הנשימה (אספירציה), ואם אכן הייתה אספירציה האם הופעל שיעול תגובתי יעיל. לאחר שנצפו הבעיות בבליעה ניתן לבדוק שיטות בליעה מותאמות כדי לשפר את הבליעה. למשל, כאשר המזון נתקע בגרון, הרכנת ראש אל החזה תסייע בהעברת המזון אל הוושט. במקרה זה, במידה וניסיון בליעה בהרכנת ראש צלח, יסייע הדבר בהמשך בתכנון התוכנית הטיפולית.
על פי מסקנות הבדיקה יומלץ:
- שיקום בליעה על ידי קלינאית התקשורת לבליעה
- התאמת מרקמי המזון לתפקודי הבליעה של המטופל, למשל במקרים עם אספירציה לנוזלים בלבד יומלץ על הסמכה של הנוזלים
- העשרה קלורית של התזונה במידת הצורך, והתאמה של המזון
- אם בליעת מזון מהווה סכנה ניכרת לאספירציה, או מסכנת את חיי המטופל, יומלץ על הזנה חליפית, באמצעות צינור מן האף לקיבה (זונדה) או צינור האכלה לבטן (PEG)